Etichete

, , , , , ,


Sau ai luat deja? Se intampla, din cand in cand, ca cineva sa aiba nevoie de cazare si, de cele mai multe ori, sa ni se ceara ajutorul…ca este o ruda sau o simpla cunostinta, situatia nu se schimba. Sau se schimba, in anumite cazuri. Unul dintre acestea este cazul in care, mai devreme sau mai tarziu, vom avea nevoie de un ISEE.

ISEE, sau “indicatore della situazione economica equivalente”, este un instrument ce masoara situatia economica a familiei intr-o anumita perioada de timp, de obicei un an de zile, aceasta fiind si valabilitatea temporala a ISEE recunoscuta de lege. De acord, nu toata lumea are nevoie de ISEE, dar cu siguranta au nevoie, de exemplu, cei care au copii de trimis la gradinita sau la scoala si vor sa obtina facilitati economice, cum ar fi reducerea taxelor de inscriere sau a celor de transport scolar. Acestea fiind spuse, fara pretentii de exhaustivitate, sa vedem unde se naste problema.

Putini stiu ca atunci cand iei pe cineva in spatiu (facandu-i o „cessione di fabbricato” sau prezentand o „dichiarazione di ospitalità”), atunci cand exista, citez textual, “vincoli di matrimonio, parentela, affinità, adozione, tutela o da vincoli affettivi”, persoana care beneficiaza de ospitalitatea noastra va intra automat sa faca parte din nucleul nostru familial, in italiana spunendu-se ca va deveni parte integranta a „famiglia anagrafica”.
Ce inseamna cele de mai sus? Ce comporta marirea nucleului familiar? Comporta faptul ca atunci cand familia care ofera ospitalitate altcuiva va avea nevoie de un ISEE…va fi nevoita sa prezinte si declaratiile de venit (si situatia patrimoniala) a persoanei luata in spatiu. Altfel? Va putea avea surpriza ca in decurs de ceva timp sa se trezeasca cu o scrisoare de la institutia de la care a primit facilitati, pentru returnarea banilor (sau a altor beneficii), cu dobanda si sanctiuni.

Putem face ceva pentru a evita situatiile ca cele de mai sus? Sigur ca da: atunci cand persoana pe care am luat-o in spatiu va prezenta cerere pentru inscrierea domiciliului italian, va trebui sa insistam sa nu fie adaugata nucleului nostru familial; in italiana, sa i se faca “scheda anagrafica separata”…pentru asta va trebui sa-i explicati functionarului ca nu sunteti rude de vreo cateva sute de ani incoace, ca persoana respectiva e zgarcita peste masura si isi tine banii intr-un cont in Elvetia sau ce va mai trece prin cap…ramane la alegerea voastra!

© Toate drepturile rezervate