Etichete

, , , , , , , , ,


Ma tot gandeam zilele astea la ce am scris pana acum…ma gandeam ca aproape tot ce am scris pe blog este legat de legi, de proceduri, de probleme administrative. Nimic rau in asta, zic eu, dar totusi…totusi nu as vrea ca acest blog sa se transforme intr-un simplu spatiu virtual unde vii, citesti, afli ce-ti trebuie si treci mai departe. Ce ar trebui sa fac? Sa mai scriu si pe alte teme, cu siguranta, dar deocamdata nu ma lasa inima, asa ca…sa-i dam bataie.

De putin timp mi s-a pus o intrebare: de ce unei persoane care lucreaza ca „badante” i-a venit acasa o scrisoare de la Agenzia delle Entrate, o scrisoare in care i se cerea sa plateasca impozitul pe ultimii doi, trei, patru ani de munca? Si nu numai impozitul, ci si sanctiunile de rigoare…este vorba despre asa zisul „avviso di accertamento”, cu care fiscul italian te instiinteaza ca, in urma controalelor efectuate, datorezi Statului o anumita suma de bani. Cum este posibil asa ceva? Ca doar am lucrat cu contract de munca, am avut un „cedolino paga” („busta paga”) in fiecare luna, patronul mi-a platit contributiile sociale, la sfarsit de an am primit un CUD…lucrurile, din pacate, nu stau chiar asa: atat „cedolino paga”, cat si CUD-ul, in acest caz, nu au aceeasi valoare pe care o au cele emise in cazul unui normal muncitor subordonat. Motivul este simplu: pentru ca angajatorul, atunci cand este persoana fizica (in cele mai multe cazuri), nu are rolul unui “sostituto d’imposta”. Nu, nu am vorbit urat…ce inseamna aceste cuvinte? Un “sostituto d’imposta”, in baza articolului 64 al D.p.r. 600/1973, e cel care conform legii este „obligat la plata impozitelor in locul altora”; in cazul acelor persoane care lucreaza ca „badanti”, angajatorul simpla persoana fizica, nu actioneaza (si nu poate actiona) ca un „sostituto d’imposta”.

In termeni practici, ceea ce s-a spus mai sus inseamna un singur lucru: banii pe care i-am primit intr-un an de munca reprezinta de fapt o suma bruta, ce trebuie sa fie supusa impozitului pe venit, atunci cand venitul pe un an de zile este mai mare de €8.000; cum aflam care este suma ce va trebui fi supusa impozitarii? Pe baza CUD-ului ce ne va fi inmanat in fiecare an, inainte de 28 februarie, de catre angajator.

Va ganditi ca poate aveti noroc si veti scapa de Agenzia delle Entrate? Ramane la alegerea fiecaruia, dar, asa cum spunea cineva, “mai bine sa cascati ochii, decat punga”…Daca sunteti printre acele persoane care vor totusi sa doarma linistite, va mai dau un pont: pentru a declara veniturile realizate in vederea impozitarii, nu va trebui sa va adresati obligatoriu unui profesionist; profesionistii costa bani frumosi, iar noi nu ne permitem sa-i aruncam, nu-i asa? Este adevarat, nu este simplu sa completezi o declaratie de venit, mai ales intr-o limba ce nu este cea materna…dar cine a spus asta? La aceasta pagina va puteti face programare la Agenzia delle Entrate, putand astfel sa beneficiati de asistenta gratuita pentru completarea modelului UNICO (asa se cheama declaratia de venit ce ne intereseaza in cazul de fata). Simplu, nu? Tot ceea ce va trebui sa faceti este sa va prezentati cu un document de identitate, codul fiscal si CUD-ul primit de la angajator, la data si ora pe care le-ati ales, anul acesta inainte de 1 octombrie. Astfel, veti plati impozitul la timp si veti evita scrisori nedorite si…usturator de scumpe!
© Toate drepturile rezervate